Archive for the ‘Cronicile targului’ Category

Recently I have browsed the internet in search of something fun to kill time, and I found something to kill more then time:

– killsย  the good taste in interior design

– kills your parents if they see their home redecorated

– kills as background at a party ๐Ÿ™‚

Just some Medieval humor for the weekend

Today I saw at cinema “Robin Hood” with Cate Blanchett and Russell Crowe. At first I was afraid that Russell told everything in “the Gladiator”, and this movie will be a pale remake. But I was wrong ๐Ÿ™‚ The movie tells the story of Robin Hood in a little known key of events “…” And the story beginnings”

But the strength of the movie is not the actors or the story, but the costumes and weapons. I think they had an army of specialists to create all that weapons and armory. The scenes are great. As the team reveals, history was their first inspiration source, and it shows.

The movie is a must for anyone which likes to know more about medieval fighting schemes and weapons. For more information about technical details how the weapons and armors were made enter here. Enjoy :)!

Have you ever observed that concepts are no the same with words? For example for some concepts we have 1 word: example “armchair”, but for a feeling “the joy of remembering the first kiss with the loved one” you need many words ๐Ÿ™‚
But if we try to summarize the medieval epoque, what words can we use?
I though of a few:
– knights
– religion
– castles
– fairies
– torture
– sword
– magician
– abbey
What more do you what to add to list, that defines ‘medieval epoque”?

I have heard a lot of “historical truths” about meaning of Christmas, and the story of Saturnalia is one of it. Maurizio Iacono (Ex Deo band member) drew my atention on the subject:

Saturnalia was a Roman holiday marking the winter solstice.It was name after the Roman god Saturn, as a god of seed and planting. Saturnalia was the most popular holiday of the Roman year. The Roman pagan holiday mixed with the christian holiday, during the centuries to come.

Sometimes is a good thing to realize the origins of our traditions, in order to understand our ancestors, but most importanly to be tolerant with new ideas and traditions.

Happy Holidays to all!

christmas-medieval-angel-blowing-horn

Ne apropiem de Craciun si de perioada magica a iernii. Este o perioada incarcata de evenimente deosebite si cadouri. Ce ati spune de un cadou pe care ti-l poti face tie si celor dragi ?

Read the rest of this entry »

dsc_0466

Stiati ce locatie speciala este Sighisoara , protejata UNESCO.

Aveam nevoie de o vacanta scurta si relaxare, asa incat impreuna cu niste prieteni am pornit-o spre Sighisoara pentru un weekend. Ideea inspirata a prietenilor nostri de a ne caza in cetate la o pensiune a meritat si ne-a ajutat sa traim acea atmosfera mai usor.

De cum intri pe portile cetatii sub Turnul cu Ceas esti un targovet sau o domnita, poate chiar un cavaler ๐Ÿ™‚ Incetezi sa fii un business man ocupat si cu 3 telefoane mobile. strazile mici si inguste te obliga la smerenie, iar micile pajisti verzi de pe langa drum te imbie la relaxare.

Relaxat cu capul in nori pe pajistea verde iti dai seama ca poti trai si fara telefon si deadlineuri, insa fara onoare si munca…inca nu.

Camerele caselor din cetate sunt micutze insa confortabile, si au o particularitate: sunt foarte apropiate unele de altele. Vecinii sunt chiar in sufletul tau, nu e nevoie sa strigi spre ei, ei se uita deja la tine.

Si stiti cu cine ne-am mai intalnit? Cu micutze domnite si ucenici care au venit sa cante si sa spuna poezii cu ocazia Nopatea Muzeelor, pe care am petrecut-o in cetate. In noaptea de sambata 16 mai, cetatea a fost impresurata de cete de copii imbracati medieval si care recunoasteau gloria poporului stramos prin poeziile si cantecele lor. Cu mandrie ne-a informat o doamna profesoara ca Sighisoara nu a fost cucerita niciodata prin lupta si asediu, doar prin capitulare o singura data la razboi. Poza atasata este o dovada a celor frumoase lucruri intamplate acolo, prin amabilitatea cavalerului fotografย  Octavian ๐Ÿ˜›

Cu ce impresii am ramas dupa acest weekend medieval ?

  • Exista in Romania oameni inca mandrii de stramosii lor si nu au uitat de unde am plecat. Au o baza pe care pot cladi mai mult…
  • Se poate face turism in Romania in orice sezon (deja cetatea era plina de turisti straini si de tabere de elevi din toata tara)
  • Cavalerismul nu e mort, ci traieste chiar sub alte forme: civilizatie, bun simt, etica de business, conduita morala.

Reconectarea cu istoria stramosilor te poate ajuta sa iti gasesti drumul cel mai bun , sa intelegi ce este cu adevarat important si ce ramane din tot ce faci.

tribe373-500b1

Gotii sunt un popor teutonic foarte vechi, care a fost o forta importanta pentru Imperiul Roman in sec III-VI . Izvoarele istorice sustin ca acest popor

Read the rest of this entry »

In aceasta perioada incepem s ane gandim deja cum ne petrecem vacanta pe anul asta, asa incat am zis sa fac o sugestie:

Festival Mediaval 11-13 Septembrie 2009 ( Germany )

Vrei sa va petreceti cateva zile magice printre cavaleri, printese si vrajitori ? Sau cel putin in acea atmosfera ๐Ÿ™‚

Atunci facetiva timp sa treceti si pe la acest eveniment. Cortul, berea, imbracamintea lejera..check…prietenii…checked, ready to party ๐Ÿ˜€

Festival Mediaval (pentru detalii)

Impresii concert muzica medievala:

Azi am participat la concertul de muzica medievala de la CCS , sustinut de Ovidiu Craciun pe care l-am promovat intr-un post anterior.

So, am sa va impart cateva din impresiile adunat la fata locului: S-a vrut a fi un spectacol conturat in jurul muzicii culte medievale, darย  a fost doar un exercitiu de studio la o ora de chitara; s-a vrut a fi o lectie culta despre originile muzicii, a fost doar o vaga impartasire de idei culturale intre amici; s-a vrut a fi totul impachetat intr-o nota amuzanta, a iesit totul invaluit in fum.

Surpriza creata de profesor, prin colaborarea cu invitatii este de laudat. Mai ales ca “pitica”, micutza eleva a profesorului care a inceput concertul a cantat cel mai curat si mai simplu (de admirat ). Cat despre cel de-al doilea invitat, la trompeta…apreciez incercarea si faptul ca e la inceput, in seara aceasta fiind debutul sau, dar….ieisrile spectatorilor anonimi din sala spun multe.

Pana la urma nu acuz o lipsa de talent sau vointa, ci mai degraba o proasta reprezentare a relatiei dintre spectator si artist: Spectatorii nu vin la “caterinca” la spectacol, ci vin sa audieze o muzica cantata corect, si daca se poate din suflet. Nu spun ca interpretii acestui spectacol nu ar fi pus suflet, ba din contra . se prea poate ca totul a luat o turnura proasta tocmai din cauza la prea mult suflet, incat au ajuns sa cante pentru ei, si nu pentru public.

Replicile usor comice si amicale, incercarile oprite si rewind date cand nu suna bine cantecul , parca nu-si aveau rostul , si au dat doar un aspect de repetitie acestui spectacol…

Si parca imi vine sa intreb : Pe cand spectacolul ala fain cu muzica culta medievala, ca acum e doar repetitia?

In alta ordine de idei , admit frumusetea intro-urilor cu fapte istorice despre muzica si incercarea didactica de a face schimb de experiente cu publicul. Chiar sincer cred ca m-as inscrie la cursuri de chitara cu profesorul, dar azi era concert , nu ora de clasa.

PS: Si apropo domnu profesor, oamenii nu erau multi pentru un concert cu astfel de repertoriu, caci oamenii sunt deschisi la minte sa incerce si altceva si mai mult sunt chiar dornic sa afle mai multe, ci erau prea insetati de a asculta sub orice forma acest gen de muzica incat au stat pana la sfarsit si au si aplaudat.

Unus Mundi (fan muzica medievala , dornica sa asculte mai mult)