Archive for the ‘Nihil’ Category

A friend from renaissance dance group Passeggio, told me about a wonderful occasion to experience the medieval setting during winter.
At Gyula, in Hungary, near the border with Romania, it is organized a Medieval Carnival between 5-7 February 2010, and we are all invited. Starting with 2004, the city of Gyula is organizing the event, and for this year the program seems full of surprises.
Medieval music , old crafts and battle simulations, with artists from all over the world. But for me I think the joy will be the renaissance ball, where I can learn to dance in the old style ;).

For the full program and details, go to : Gyula Carnival Renaissance

In seara aceasta am ales sa ma duc la concertul sustinut de Truverii, trupa de muzica medievala si traditionala, si bine am facut ๐Ÿ™‚

Am sosit cu 15 minute inainte de incepere si atmosfera era cumva “studenteasca”, dar e normal fiind gazduiti de Casa de Cultura a studentilor ๐Ÿ˜› M-am bucurat sa vad o sala plina si un public eterogen, de la studenti si elevi la persoane trecute de 60 de ani, si toti frematam de nerabdare sa inceapa Truverii sa cante. Chiar auzeam in jurul meu pe unii care spuneau ca nu au mai fost la Truverii, altii care numarau cate concerte au vazut de la Truverii.

Si au inceput…in formula completa si imbunatatita pentru ca au aparut cel putin 2 persoane noi (fata de ultima componenta pe care am vazut-o eu) : Irina Macovei si Gabriel Balasa. Le uram bine ati venit in trupa si la multe concerte impreuna. Sunet bun , voci superbe, repertoriu divers….

De aici incolo eram deja plecata in calatorie prin Europa din sudul Italiei, Galitia, Franta, Maramures , sec XIII, sec XIV, colinde romanesti si franceze. “Busuioc de voie buna… Ramai gazda sanatoasa… ” Constientizez doar fragmente din cate aude si simte inima ๐Ÿ™‚

Dupa un spectacol desavarsit de 1h 30 min, aproape ca si membrii trupei se intrebau daca mai canta sau e timpul sa paraseasca scena. Am ales o solutie de compromis : 2 bisuri oferite din inima ๐Ÿ™‚

Am uit sa mentionez de aplauzele viguroase dintre melodii si de umplerea salii treptat prin viu grai, spectatori care isi chemau alti prieteni, si posibilitatile sonore care au facut sa sune si mai bine munca Truverilor.

Multa pasiune si multa munca se vede in spatele acestui concert, insa merita…chiar si pentru simplul fapt ca au umplut inimile spectatorilor de generozitate, bunatate si gentilete in prag de Craciun. Colindele cantate au fost divine.

O singura problema a avut spectacolul acesta : era mai bine sa se tina afara, ca sa poata sa danseze si saracele noastre picioare care se chinuiau sa tina ritmul in mod civilizat pe podea ๐Ÿ˜‰

Si in incheiere as vrea sa urez succes si felicitari Truverilor pentru turneul ce il vor sustine in Paris si Luxembourg.

Craciun fericit tuturor !

PS:ย  Era sa uit ce-i mai important: au scos albumย  “Basilicum”, urmeaza sa va povestesc si despre el…

ziua_2_11 Pentru toti nobilii si domnitele lor, s-au deschis portile Festivalului de Muzica Veche Bucuresti 2009.

Intre 17-23 octombrie 2009, solisti si trupe de muzica culta veche (early music), din Europa , au acceptat invitatia si ne vor incanta cu acorduri fine de lauta, clavecin, harpa, chitara.

Evenimentul este organizat mai riguros decat anul trecut si au fost alese locatii cu o acustica deosebita , cum ar fi Ateneul Roman.De asemenea toate concertele sunt cu bilet , sau se poate achita abonament.

E un eveniment rar, si care da posibilitatea sa experimentati altceva : www.earlymusic.ro

This weekend I had the pleasure to hear about a Festival of Medieval Music, that takes place in Transylvania. From 19 until 26 July 2009, Early Music sounds were heard in Cluj, Carei, Miercurea Ciuc and other locations.

When looking at the Programm of the Festival, my wish to have the time to participate to the event, raised. Conferences and workshops on playing early music instruments were combined with music performed by :

Orchestra de Camera Ciuc

Hortus Musicus (Estonia)

Musica Historica etc

I`m really glad that such events are held, and I think such events can work on the gap that modern man has, after listening allday modern music. And they are necessary because they can give us new sensations and refine our taste in music, with forgetten sensations…

Unfortunately, I have heard about this event too late to take holiday and go to Transylvania, but I have enjoyed a lot the Festival`s pictures. Seems to be a great experience. Enjoy:

Forgot to ask:

Has anyone attended the Festival? Can someone share his/her experience with us ? ๐Ÿ™‚ I would be happy to hear info from you.

More information : Musica Antiqua

Mitul lui Arthur este un pilon al literaturii medievale, si a ramas sursa de inspiratie pentru scriitorii contemporani, de aceea vom incepe aceasta discutie prin stabilirea unor repere istorice ale datarii legendei.

Repere istorice – privind mitul Arthur si cavalerii mesei rotunde

  • sec. V– popoarele germanice se stabilesc in insula Britanica, provincie antica romana. Galezii si bretonii se bat in conitnuare pe teritoriul europei de vest, dar nici un conducator nu reuseste sa uneaasca aceste triburi.
  • inceputul sec. VI- Arthur, sef al trupelor bretone, a avut victorii importante asupra saxonilor. galezii si bretoni s-au regrupat sub conducerea sa. Mii de bretoni traverseaza marea si se instaleaza in insula Britanica. Cea mai mare parte din insula Britanica intra in controlul popoarelor anglo-saxone.
  • 1066- ducele de Normandia Guillaume cucereste Anglia. Ultimul conducator anglo-saxon este omorat in batalia de la Hastings. Guillaume incurajeaza difuzarea legendei lui Arthur prin popor si al reintoarcerii sale, pentru a spori simpatia galezilor fata de anglo-saxoni.
  • sec. XII– Henri II Plantagenet , si succesorul sau Richard inima de Leu, utilizeaza legenda lui Arthur pentru a creste legitimitatea legendei.
  • 1170– Erec si Enide, primul roman scris de celebrul scriitor medieval Chretien de Troyes. Romanele sale ulterioare au dat literaturii universale legendele populare ale vremii.
  • 1469-1470– Thomas Malory scrie aventurile regelui Arthur, considerat ca sursa a scrierilor moderne pe aceasta tema. S-a inspirat din romanele engleza si franceze.

Sursa: adaptare dupa articolย  Science et Avenir , septembre 2008.

In epoca medievala, cartile erau destul de putin raspandite, si au cunoscut 2 perioade importante:

– inaintea inventarii tiparului: existau cartile copiate manual, abatiile si manastirile fiind centrul cultural al societatilor si mediul de propagare al invataturii.

– dupa inventarea tiparului cand au aparut cartile in numar mai mare.

Trebuie mentionat insa ca explozia cartile de masa , cu tiraj mare a venit secole mai tarziu, in perioada Iluminismului, si al Epocii moderne.

Referindu-ne insa la tematicile abordate de cartile scrise in acea perioada:

a) tematica filisofica, cu accente teologice mai mult, temele predilecte fiind: relatia omului cu Dumnezeu, iadul si raiul, bine si raul, pocainta omului, sufletul uman.

b) Tematica dogmatica: scrierile religioase, ce au servit pentru propagarea crestismului, atat la nivel laic cat si ecleziastic.

c) Tematica ezoterica, lucrari de initiere in sisteme de filosofie oculte, cu scop de a aduce in prim plan sisteme de referinta vechi, din Antichitate, sau pagane. In aceasta perioada au inflorit scrierile si aplicarea sistemelor de divinatie, magie, alchimie.

d) Tratate de specialitate: prelucrarea materialelor, medicina, tehnica.

e) Beletristica, cu toate tipurile de scrieri: poezii, romane, nuvele etc. Din aceste vremuri pastrandu-se scrieri importante din literatura universala.

Aceastea sunt marile teme abordate in literatura medievala, dupa care ne vom ghida si noi atunci cand va vom prezenta titluri de interes ce pot fi comandate chiar de pe site-ul nostru.

Impreuna ne propunem sa va punem la dispozitie informatiile si bibliografia suplimentara pe temele de interes pentru voi. De asemenea am dori sa reusim intotdeauna sa recomandam carti care sa raspunda curiozitatii voastre despre acele vremuri, si sa aduca un plus de cunostinte valoros. Pentru ca libraria virtuala de la sectiunea “Codex- Medium Aevum” , sa devina o resursa utila conform asteptarile voastre , amintitiva ca putem tine legatura prin intermediul opiniilor voastre exprimate prin commenturi sau prin mail la adresa noastra: office@medievaltime.ro .

Codex Medium Aevum- libraria medievala

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!