Archive for January, 2009

Am avut ocazia sa vizitez in vacanta de iarna un loc incarcat de istorie, dar si plin de viata cotidiana: Wien (Viena), si pentru ca am stat la doar cateva minute de Stephansdom, am vazut ca oportun sa il pun in centru atentiei.

Este surprinzator cum poti sa te ratacesti printre marile magazine frumos luminate si frumos impodobite, ce primesc printre rafturile lor de haine, cateva mii de turisti zilnic si la un moment dat cand te asteptai mai putin, dupa Rolex si H&M, sa te vezi fata-in-fata cu insusi maretia sa domul din Viena.

Stephansdom a ramas celebru datorita incarcaturii sale istorice, aici fiind unsi mai multi dintre imparatii Imperiului Habsburgic, astfel contribuind la scrierea istoriei Europei, cat si arhitecturii sale gotice maiestoase.

In epoca medievala cand acest dom era vazut ca un important centru al puterii in zona si un simbol al regalitatii, era de inteles prin ce impresiona “mojicii” din jurul sau. Insa , faptul ca si astazi , el reuseste sa se impuna printre ultramodernele magazine de firma, si sa atraga privirea, este de admirat. Astazi atrage prin contrast, prin opulenta, si mister, in epoca medievala atragea prin maiestozitate, putere, frica fata de represiunea puterii.

Un loc de vizitat si de admirat in liniste cateva minute, cel putin, timp in care imagini despre gloria vremurilor  regale si imperiale sigur se vor impregna in mintea voastra. Deci daca aveti ocazia sa viitati Viena, acesta este sigur un obiectiv.

img_0086-1024x7681