Archive for March, 2009

bucovinaDaca nordicii au viking metal prin care sa cante maretiile glorioase ale stramosilor lor, si noi ceilalti ii ascultam ahtiati si impulsionati de curajul lor (generic vorbind), iata ca avem si noi ,romani fiind, motiv de mandrie: Bucovina, propria noastra trupa de folk-metal.

Daca sa va faceti o idee, iata un exemplu de versuri:

” De m-apasa ganduri negre
si m-arunca-n grele patimi
ma gandesc la ce a fost.
iar stramosii-mi vin aproape
si-mi arata ca in viata
totusi inca am un rost.
De-a cladi din vechi ruine,
din cenusa veacurilor,
din trecutu-ndepartat,
scutul nou si sabia tare
ochii oteliti si aprigi
ca si bradul ne-nfricat.
Umbre-mi sar in ajutor
si dintr-un copil, farama,
chkss,ihj,h.kkkd
acum cresc un vrajitor.

Ca doar o simpla vorba
cu mana-mi catre cer,
scol din morti
strasnic neamul meu.

Peste Bucovina-ntreaga
sufla-acum chemarea noua
sub stindard cu cap de lup.
Inaintea ostii stranse
neinfrante pe vecie
trebui-va ca sa lupt.
si de-o fi sa cad ucis
sufletu-mi va dainui
in orice razboinic vis.”

BUCOVINA – Strasnic Neamul Meu

Si baietii astia nu sunt doar priceputi in ale zicerii, ci sunt chiar iscusiti si la cantat va invit sa ii ascultati pe pagina lor de myspace. Din cand in cand aici gasiti informatii la cald despre concerte/festivaluri etc unde ii puteti auzi.

Si uite cum se lipi de mine (un pic 😉 ) glasul cel dulce al strabunicilor. Tipii astia chiar ma fac mandra de radacinile noastre, asa ca va incurajez si eu sa reflectati la comorile spirituale ale tinuturilor noastre.

3136446284_3526664b46Va vine sa credeti sau nu ideea de Fast Food nu este noua deloc, si nici proprie omului modern.

Cercetarile au aratat ca tipul acesta de mancare , gatita rapid, si gata de plecare, exista inca din perioada romanilor.

“While we generally think of fast food as a uniquely American invention of the late twentieth century, it has in fact been around since Roman times in urban settings in

Read the rest of this entry »

I have discovered another divine band Trobar de Morte. Their latest album`s description :

” Enter in ancestral battles, spiritual voyages & mythological adventures with new TROBAR DE MORTE’s CD. The album is separated in two parts : the first is called “OF BLOOD” with seven songs, the second “OF LIGHT” with the last 6 songs. The female singer and composer ‘Lady Morte’ will lead you in a wide world of medieval & mythological legends. You will ride a dragon at the doors of a castle with an army of polar beards, visit sacred places like monasteries to cross spiritual dimensions… The musical style is Medieval folk with roots of Ethnic European songs, classical orchestrations and a strong Epic and Poetic feeling crowned by the lady morte’s voice that makes the music of Trobar de Morte UNIQUE as other great artists like LOREENA MCKENNITT, LISA GERRARD, DEAD CAN DANCE, JORDI SAVALL, ENYA, QNTAL ONE OF THE BEST ALBUMS IN MEDIEVAL,NEO-CLASSICAL MUSICAL OF ALL TIMES, EPIC AND SPIRITUAL MEDIEVAL FOLK. The design comes by the famous French designer JP FOURNIER that makes one of his more ambitious works taking care of artwork for the complete layout of booklet, slipcase…”

And to give you a glimpse of magic :

970206932_e41c64ee04La noi in tara astfel de evenimente sunt destul de prost mediatizate, si aproape inexistente la standarde internationale, poate cu cateva exceptii, insa daca tot suntem globalizati si dornici de noi descoperiri, cred ca si o stire externa Romaniei poate fi valoroasa:

” International Congress on Medieval Studies will be held at Western Michigan University. It is the largest academic conference for medievalists in the world, drawing up to 3000 scholars each year. This year marks the fourty-fourth congress. It will be held on May 7–10, 2009.”

To give you an idea of the topics discussed , I have choose as example a few:

– Romanesque and Gothic Art in Memory of John Cameron I: Romanesque and
Early Gothic Art
– The Bible and Other Medieval Genres
– History, Myth, and Movies: Teaching the Middle Ages Using Film
Mary Lynn Rampolla, Trinity Univ.
– Luc Bessen’s The Messenger and the Knights of the Hundred Years War
Matthieu ChanTsin, Coastal Carolina Univ.
– Viking Warfare in the Ninth Century: The Contributions of the Annales Xantenses and Annales Vedastini
Steve Bivans, Univ. of Minnesota–Twin Cities
– Medieval German Heroic Epics about Roland, the Nibelungen, Willehalm, and
Others ”

Pentru mai multe informatii si un program complet al Congresului :  Medievalists

Daca cineva are mai multe informatii sau chiar ajunge in acea perioada la Congres, please share information 🙂

La cat mai multi neuroni indopati de cultura 🙂

liontorcguyWith our conceptions of the ancient religions of Ireland, should we credit the Druids with the introduction ‘of Sun worship, Serpent reverence, and the adoration of Idols?

We do know by now that Irish pagan people , before Sf Patrick arrived, had their native wisdom system of faith, but my question is:  wha is the value of their ancient knowledge for us, today? To answer this question , we should follow the facts:

– Druids, Witches, blood rituals, superstitions, and elves, in a few words they believe in the nature great spirit, and fear the wrath of spirits. Lets see some of their beliefs:

” -The Irish, like the ancient Jews, held that bad men, especially, could walk this earth after death; and the English law,

Read the rest of this entry »

knights-jousting_k0106444Cati dintre noi nu au visat/imaginat macar fugar cum ar fi daca …am fi nemuritori? Cred ca am fi raspuns ca am fi cucerit lumea, am fi calatorit peste tot, am fi abuzat de orice oportunitate a vietii, am fi intins coarda de cele mai multe ori, si am fi strigat din vraful cel mai inalt “SUnt regele lumii !”

Cineva chiar a trait aceasta experienta si Simone de Beauvoir a avut amabilitatea de a pune cuvintele sale asternute pe foaie in romanul sau  “Toti oamenii sunt muritori”. La inceput stiam despre autor doar ca este o femininsta convinsa, acum mi-am schimbat parerea.

Pasajele de filosofie existentialista par atat de naturale puse in gura lui Fosca (persoajul principal) ca si gandurile unui nemuritor  incat cititnd acest roman ai mereu impresia ca esti tarat intr-un taram magic si ca totul este real. Nu ai impresia nici un moment ca acelea sunt “filosofari”, ci ti se par franturi de eternitate puse pe buze de cainta.

Si daca nu era de ajuns, Fosca personajul principal, este un om medieval, calit in forja sabiilor incinse de cavalerii viteji. Este cel care a incercat prima unire a principatelor Italiei, si cel care l-a ajutat pe Carol Quitul sa fie incoronat rege. Tot el este cel care a intrezarit prima data efectul de saracire a plebei odata cu imbogatirea negustorilor si a nobililor, si cel care a pus sa fie construite palate pe coastele Italiei.

” Fosca s-a nascut in 1279 in Italia, unde in scurt timp a ajuns carmuitorul Carmonei, o cetate mica, slaba si lesne de cucerit. Luand puterea, miraculosul drog al puterii, al stapanirii, Fosca intelege ca nu va putea niciodata, intr-o viata de om, sa faca tot ceea ce isi doreste. Iar cand obtine un elixir al nemuririi, alege sa traiasca pentru totdeauna, visand sa cucereasca cetatile vecine, Italia, Europa, lumea intreaga. Este infinit in timp. Orice rana ar primi nu poate fi ucis. Poate sa lupte cu oricine. Devine un cuceritor, un diplomat si un razboinic, transforma Carmona intr-o cetate puternica si apoi in centrul unui imperiu, pentru a realiza ca nimic din toate acestea nu conteaza de fapt. Nici moartea unicului fiu, nici cea a femeii iubite, nici pierderea Cremonei, nici tradarea si moartea prietenilor. Fara posibilitatea mortii, nu se mai poate bucura si nu se mai poate teme de nimic. Daca toti oamenii sunt muritori, el este altceva. Intr-o istorie a umanitatii dominata de obsesia mortii, el a reusit sa iasa in afara. Pentru Fosca a venit sfarsitul istoriei. Calatoreste prin intreaga lume, pana in Lumea Noua, pe cale de a fi cucerita si descoperita, ajunge la curtea puternicilor regi si printi ai vremii, cunoaste Europa si intrigile de palat, este temut si discret in egala masura. Se bucura de favoruri, de iubiri trecatoare, incearca sa joace rolul de om fara prea mult succes, trece prin revolutii, revolte, razboaie. Intr-o buna zi, obosit, se culca si doarme pentru 60 de ani. In speranta ca nu se va trezi niciodata. Se trezeste insa, la fel de sanatos ca intotdeauna.”

Cu amabilitatea lui Cinabru, iar pentru inca o parere accesati si aici

Citind aceasta carte am trait sentimentele unui om medieval ce inca mai crede in onoare, cinste, lupta pentru idealurile, iar trecerea de la acesta epoca la perioada curenta, face ca diferentele epocilor sa fie si mai vizibile.

Daca inca mai credeti ca nemurirea este usor de purtat…cititi “Toti oamenii sunt muritori”  😉 (se mai poate gasi in colectia Cotidianul)

Doua formatii din aria Metal din zona Iasi-ului, isi anunta prezenta si dorinta de a canta si in/canta pe cei dornici.

Ii recomand deschis ,pentru ca suna bine si in plus s-ar putea sa se lase cu cinste la final dupa cum spune Vlad 🙂

Aici gasiti mai multe informatii , si posibile viitoare concerte in cazul in care l-ati ratat pe cel de  pe 4 martie.

img_0212copyRegina Sara Ryan este consultant de wellness, editor si consilier de studii religioase si dezvoltare umana cu diploma in comunicarea interpersonala la Universitatea din Colorado, SUA.
Autoarea si-a anuntat intentia de a organiza o serie de prezentari si workshop pe tema Wellness-ului in Romania in perioada 12-15 martie.

Este autoarea cartilor
The women Awake: Feminine Wisdom for Spiritual Life
Praying Dangerously – Radial Reliance on God
Wellness Workbook
Fine Art of Recuperation
No Child in my Life

Evenimentul va avea loc in Cladirea Uzinexport/Citybank, et.1 -Sala Agat, B-dul Iancu de Hunedoara, nr. 8 (la iesirea din pasaj spre spitalul de copii Grigore Alexandrescu).

Joi, 12 martie, orele 19.00-21.30 va avea loc o prezentare pe tema Wellness , suflet si inima.

Programul workshopului este :
Vineri, 13 martie 2009 – 19:00 – 21:00
Sambata, 14 martie 2009 – 10:00 – 18:00
Duminica, 15 martie 2009 – 10:00 – 18:00
Vineri este seara de introducere – intrarea este libera pentru invitati.

De ce merita sa participati la aceste evenimente ?

“Sufletul isi pastreaza puterea atat timp cat nu se abate spre lucruri care-i sunt straine sau care nu-i sunt pe masura valorii sale.” Hadewijch din Brabant, mistic medieval

In tumultul vietii noastre atat de ocupate, pline de responsabilitati si cerinte, avem nevoie mai mult ca oricand de echilibrul oferit de o sursa interioara puternica de hrana spirituala. Acest seminar ne aduce fata in fata cu intrebarea “Ce este Femeia?” Prin diverse procese active, un spatiu de liniste si contemplare in care sa ne putem da jos armura, sa ne deschidem sufletele si acolo sa regasim calitatile feminine de receptivitate, daruire, acceptare si intuitie.

Avand in vedere valorile pur masculine recompensate de societate actual : obiectiv, rapid, actiune, competitiv, cred ca merita sa incercam pentru cateva ore sa ne regasim si respectul pentru valori de tip feminim, apreciate mult si in vremuri medievale cum ar fi , intuitia, sensibilitatea, iubirea pura, daruirea . 🙂

L`Ordre du Temple is their name, and Epic Black Metal is their game.

For some time now I fill like my moral values in which I believe is only dust and smoke. Honor, trust and civilty are sthorn apart by  pride, injustice and smugginess. Especially in a small country called Romania , people think they will live longer if they lie, and they can cheat Death when time.

They only way to day is by living continuously, and staying alive 🙂

Something to help you get in the mood

Unus Mundi