Archive for September, 2009

Am continuat sa caut informatii despre popoarele germanice , si am avut parte de ceva surprize. Gotii au fost primul meu subiect de research si am gasit unele informatii destul de interesante despre goti si geti, precum si stramosii nostri daci.

” Conform istoricului Iordanes (sec. VI), gotii sunt originari din sudul Scandinaviei, din care au plecat cu trei corabii spre tarmul sudic al marii Baltice, în timpul domniei lui Berig, unde s-au stabilit dupa ce i-au învins pe vandali si alte popoare germanice din zona. Apoi au migrat la sud de Vistula în timpul domniei celui de-al cincilea rege dupa Berig si dupa diverse aventuri au ajuns la Marea Neagra în secolul II d.H. De aici, împreuna cu alte popoare germanice, au exercitat presiuni puternice asupra frontierei dunarene a imperiului roman în timpul împaratului Marcus Aurelius. Aceste atacuri au continuat, iar în timpul împaratului Aurelian (270-275) ei i-au obligat pe romani sa evacueze provincia Dacia.”
Intrebarea care apare, pe buna dreptate este : care a fost relatia dintre goti si daci cand  gotii treceau prin teritoriul dacilor?

Existe dovezi de sedere a gotilor pe teritoriul Daciei, in special in zona Transilvaniei, Satu-Mare, Carei. Pentru mai multe informatii va trebui sa sondez mai mult 🙂

Si inca un lucru care m-a surprins :  a existat printre istorici o confuzie intre geti si goti, si mai mult in Evul Mediu “dacii” si “danii”=danezii erau considerati acelasi lucru. Interesant este si ca cuvantul contemporan “dutch” se pronunta de fapt “daci”.Mai mult ,in sec. XI, un cronicar normand vorbeste despre “Dacia care se cheama astazi Danemarca”

Acesta fapt mi se pare important de scos in evidenta intr-o perioada de globalizare intensa, chiar daca si doar ca element in brandingul de tara : “Hello Vest, avem radacini comune si nu suntem slavi! Avem si dovezi ca stramosii nostri au stat in jurul aceluiasi foc impreuna ca si aliati, si stramosii vostri au lasat si vestigii pe pamantul nostru ca dovada”. Ar fi inca o punte de infratire intre popoare si ar inlesni o integrare mai usoara 😉

Sursa de referinta: Gotii si getii

    

căutare personalizată

Cum intre timp timpul nu a stat in loc si evenimente interesante au continuat sa fie organizate, as vrea sa vorbesc despre un “romanian electro/industrial madness festival 2009” = Cybermetal 2009.

Cum a ajuns vestea la Medievaltime? Ca niste trubaduri romantici si atemporali ce se respecta, incercam sa fim in pas cu timpurile, si sa istorisim si la altii cand intalnim pasiune  pentru muzica.In jurul acestui gen de muzica s-au dezvoltat si alte modalitati de exprimare artistica cum ar fi arte vizuale, new media, filme , accesorii etc.

Pe 30 septembrie suntem asteptati in Suburbia, pe 1-2 octombrie suntem chemati in Silver Church. Pe cine intalnim acolo ? Posterul va poate da indicii , insa site-ul de mai jos ofera informatii complete.

Site:  Cybermetal

Enjoy!

afisul2

Long time no see, dar ne-am intors cu o imbunatatire, un nou layout 🙂

Sper sa fie mai usor de `citit` si va invit sa rasfoim impreuna `filele` istoriei.

Orice sugestie sau simpla parere este binevenita daca o puneti sub forma de comment ca sa circule vestea 😉

Unus Mundi